S překvapením jsem si někde přečetla, že právě španělské ptáčky jsou takové to typicky české jídlo. Tak už asi jo - ale španělské nebudou ani trochu. Variace na tzv. ptáčkovou omáčku jsou u nás velmi oblíbené, ono i pouhý kousek okurky a lžíce hořčice už dosti připomíná onu chrakteristickou chuť. Třeba takhle. Nejspíš bych to mohla vařit častěji, i z krůtího masa se ta omáčka s příslušnými ingrediencemi udělá celkem jednoduše a chutná každému. Asi připomíná domácí kuchyni z dětství, možná proto, že hovězí se dříváve vařilo mnohem častěji, jak se mi zdá.
Místo pravých ptáčků z hovězího, s kterým nemám moc dobré zkušenosti, se dají na závitky použít kuřecí stehenní řízečky, lépety bez kůže. Na náplň jsem si připravila valašskou klobásu, která vypadala hezky i po rozkrojení, růžová mozaika samé maso. K tomu kousek kyselé okurky a hořčici na potření. Tahle kombinace postačí, vajíčko vynechám kvůli zjednodušení. Budou to beztak takové ptáčky jako.
Maso jsem osolila a opepřila, potřela hořčicí a položila na ni náplň.
Měla jsem v úmyslu vyzkoušet klipsy na závitky, leží mi totiž již pár let na dně šuplíku. Vypadají dosti monstrózně, co si s nimi počnu v kastrole? Snad se nezamotají do sebe! Ale když už jsem je jednou dostala…tak nevím, jestli někdo s nimi uspěl, ale já je v zápětí zas odložila, celá upatlaná! Klips totiž drží závitek jen na koncích a střed se propadá, kuřecí maso nedrží tolik jako hovězí, tak ideální plátky to taky nejsou, zkrátka to nepůjde, zato ten krám ano!
Nakonec jsem se nad klipsy ještě smilovala, přece jen nezabírají tolik místa - a uchýlila jsem se k osvědčené špulce nití. Tu mám taky deponovou v kuchyni, je to silnější nit než se hodí na šití. Tu jednu špulku už mám asi deset let a ještě vydrží - a to se mi tehdy zdála moc drahá! Tak jsem ty nepravidelné plátky s její pomocí umotala, že někde kouká kousek okurky či klobásy a hořčice se dostane do omáčky, to neřeším, je to jenom žádoucí! Přehnaná pečlivost je zbytečná.
Poprášila jsem je ještě moukou a dala opéci na olej, pak k nim přidala kousek cibulky a dusila trochu podlité. Kuřecí maso dost vody pustilo, taky je tam ta hořčice a okurka, proto podlívat stačí méně. Zároveň jsem dala vařit rýži.
Když závitky změkly, dokončila jsem omáčku hořčicí, instantní jíškou, ještě trochu sójovky pro "hospodskou" chuť, to je ono, výborné! Klasika, přitom lehčí provedení. Jen na té závěrečné fotce to moc pro estéty není, ty hezčí závitky jsem totiž už připravila k transportu osobám blízkým. Tady se mi připletly i nějaké volné kousky masa, neměla jsem trpělivost na ozdůbky, a jak už jsem s těmi talíři pospíchala, aby jídlo nevychladlo, však už byl i hlad, obrázky se nedařily…pochutnali jsme si ovšem skvěle!
Žádné komentáře:
Okomentovat