úterý 24. února 2009

Meleme, meleme - karbanátky nejen kapustové

S mletým masem se dá experimentovat bez větších následků, nakonec stačí, aby výsledná směs jakž takž držela pohromadě, a když se ani to nepovede, může se místo placek či šišek udělat haše nebo směs, prostě nedá se na tom moc zkazit! Jen pozor na koření, vše má svoje meze!

To jsme se jednou za studií domluvili na vodáckém víkendu a jedna spolužačka se nabídla, že pro všechny připraví skvělou sekanou - pikantní bylo, že jednak před odjezdem onemocněla, takže účast zrušila, druhak nějakým nedopatřením sekaná byla tak pálivá, že se bez pití nedala polknout - snad spletla pálivou a sladkou papriku, ale bylo to nevídané. My ostatní na tu sekanou ještě dlouho čekali, než ji nakonec na tábořiště pozdě v noci dovezl přítel onemocnivší spolužačky, omluvil se, že je to trochu ostřejší, a byl pryč…jiné potraviny jsme neměli, snad jen chleba a rum, obchody v dosahu žádné. Těchto základních potravin jsme zato měli mnohem vyšší dávky na hlavu, než bylo v plánu, neb se nedostavil ještě někdo další. Samozřejmě lilo, pár posádek se dobře vykoupalo, do lodí teklo a byl to zkrátka víkend po všech stránkách vypečený - ovšem taky jsme se hodně nachechtali, a to nejen díky záchranným rumovým přídělům. A kdo ví, jestli by se na to vzpomínalo, kdyby byla sekaná okořeněná jaxepatří!
Napadá mě plno různých variací, mleté maso najdeme nejspíš po celém světě. A z různých důvodů, nemyslím, že jen podle momentální hloubky kapsy, se nastavuje více či méně čímkoli.
Klasická kombinace s kapustou je poměrně oblíbená i u odpůrců zeleniny. Kromě mletého se uplatní například měkký salám, drůbeží sekaná, klobásová směs - třeba z vinných klobás. Bezmasou variantu uvítají nejen vegetariáni. Na zahuštění vedle strouhanky a rozmočeného pečiva lze použít i ovesné či jiné vločky, trochu krupice nebo jahel, pro chuť i kousek postrouhaného sýra. Ovšemže i vajíčka, cibuli, česnek a spoustu koření.
Začnu tím, že dám vařit osolenou vodu do velkého hrnce. Košťál vydlabu a nejtužší či nepěkné listy odříznu, vložím do vody. Kapusta si plave, ponořit se nechce, tak ji během varu otočím.
Tahle byla kilová a potřebovala skoro půl hodiny. Rozvařenou tak, že lze rozmačkat vidličkou, ji ráda nemám, radši ať uprostřed zůstane trochu jakoby vrzavá, chcete-li, al dente. Zkusím to nožem. Vodu pak sleju, jako když vařím brambory, po přečtení této knihy bez výčitek, že z ní nedělám ještě polévku. Dám vychladnout.
Nasekám najemno, silná žebra ještě vykrájím. A než ji vhodím po částech do velké mísy, vymačkám nad dřezem vodu. To je důležitý technologický moment!

Používala jsem i mraženou kapustu, ušetří to dost práce, ale je jí v jednom balení málo. Když roztála a když jsem odstranila plátky košťálů, v půlkilové dávce masa se skoro ztratila.
Přidám všechny ingredience včetně pořádné lžíce soli, okořením pepřem, kmínem, majoránkou a pěkně prohnětu, přidám to či ono - hmota může lepit, to nevadí, nesmí se to ale přehnat se strouhankou! Což se lehko stane, když kapustu dost nevyždímáme! Taky už se mi stalo, že jsem ve snaze udělat těsto nelepivé vyrobila pěkné dveřní zarážky, a ne šťavnaté karbanátky. Masa nemusí být mnoho, osvědčený poměr u nás je půl kg na kilovou kapustu, a to pořád ještě jeho chuť mírně převládá. Uzenin by mělo stačit 150-200g. Tady se tvořivosti meze nekladou. Je třeba hlídat, aby objem pojiva byl menší než objem kapusty, zkrátka jen tolik, aby vše drželo pohromadě. Přidala jsem čtyři vejce, tři namočené rohlíky a hrsť dvě strouhanky, s vločkami se musí opatrně, nebo - viz výše- kramflek zaručen!

Karbanátky tvořím jako obvykle, už je neobaluji v ničem, v mouce ani v trojobalu, vždyť všechny suroviny jsou už uvnitř. Sázím na lehce pomaštěný plech těsně vedle sebe, spíš se vypečou (krom tuku i voda z kapusty), než by nabyly. Podle toho, jak se chová trouba, bude či nebude třeba karbanátky obrátit, aby měly pěknější kůrčičku z obou stran.
Nejsou špatné s kaší, bramborem, jako večeře či svačinka s chlebem nebo samotné. Hodí se k nim salát čerstvý i z naložené zeleniny, tatarka, hořčice nebo dresink. Zmražení i ohřívání snášejí dobře.
Na cesty mimo domov jsou možná až moc aromatické. Kapustovo - česnekový odér má nezanedbatelnou průraznost a je třeba vzít v úvahu též možný následný meteorismus Na druhé misce vah jsou ale pozitivní zdravotní účinky této "superpotraviny"!

Žádné komentáře:

Okomentovat