sobota 7. března 2009

Brokolicový pekáč

Chuť brambor zapečených se smetanou mám ráda na mnoho způsobů, jako přílohu je podávají v leckteré restauraci. Zmíním ještě klasické gratinované brambory Dauphine, např. zde či zde

Ta domácí podoba tolik smetanou nehýří, aby nebyla tak výživná. Nerada brambory předvařuji a pak loupu, to je radši nakrouhám na tenčí plátky a budu péci syrové. Osvědčilo se mi je nejdřív osolit, opepřit a trochu promíchat s olejem. Na dno pekáče jsem pro lepší stravitelnost (čti: aby to ten mužskej taky jedl) rozložila plátky uzené krkovice, byly velmi tenoučké.

Na ně brambory a růžičky rovněž syrové brokolice, překrojené na půlky, aby se nepekly tak moc dlouho. Posypala jsem strouhaným sýrem a zalila smetanou. Hned jsem dala pekáč do předehřáté trouby - kolem 200 stupňů, no a samozřejmě jsem zapomněla zdokumentovat.

Za takových čtyřicet minut je upečeno. Není problém píchnout do zeleniny, zda je už měkká, krom toho brokolice začne charakteristicky vonět. Tohle množství je z kila a čtvrt brambor, půl kila brokolice, 200 g strouhaného sýra, 12 deka uzené krkovice a jedné smetany na vaření v kelímku. Nakrmí se jím 4 - 6 strávníků. Ohřívání v mikrovlnce či na pánvičce je možné, vydrží nejméně 3 dny (víc nemám ověřeno-nezbylo).
Vajíčka či cibuli nedávám, sýr může být kombinovaný s nějakým výraznějším, nivou se nic nezkazí. Viz i mrkev s nivou. Podobně lze zapéci i jiné druhy. Dostatek smetany a sýra učiní i z málo lahodné zeleniny akceptovatelný pokrm!

A dodatečně jako reakci na komentář přikládám brokolici se špagetami a sýrovou omáčkou, tentokrát s parmezánem, jindy zas třeba s nivou. Je to tedy o dost dietnější a pro postní dobu vhodnější varianta...


Žádné komentáře:

Okomentovat