Ne, nebojte, nejsou sladké, to jen svým vzhledem koláčky připomínají. Sice jsem už též slyšela o tom, že se lilek dá opéci na oleji jako lívanec a taky tak podávat, s džemem a jogurtem, ale nevím, na to jsem se nalákat zatím nenechala
Upečený lilek je rychlý, dobrý k večeři nebo i pro návštěvu k vínu jako malé zakousnutí, i na předkrm se dá použít. Dobrý je samotný nebo s bílým pečivem, ev. toustem. S rýží zase se může podávat jako hlavní chod, v tom případě je třeba počítat jeden menší lilek na osobu. Naučila mě ho kamarádka v Itálii a recept je tak snadný, že k němu můžete přibrat i děti - trochu krájení a sypání stačí.
Centimetrová kolečka rozložím na plech, trochu posolím a poházím pokrájeným česnekem, nám stačí jedna dvě dvoumilimetrové kostičky na kolečko, ale jistě má kdekdo rád česneku více…každý koláček potřu nebo zakápnu rajským protlakem (ne kečupem) a posypu sýrem - smíchám třeba strouhaný eidam s parmazánem či nivou. Nejlépe se mi nabírá malou lžičkou, na což jsem si právě nevzpomněla, proto je i všude kolem
V troubě se vše upeče, stačí kolem dvaceti minut na 180-200 stupňů. Když není vše po ruce, může se protlak nebo sýr vynechat. Lilek se trochu omastí sýrem, ale je možno též ho zakápnout olivovým olejem dle libosti.
Žádné komentáře:
Okomentovat