sobota 6. června 2009

Večeře v literatuře

"Jezme a pijme," řekl Hugo. "Dejte sem večeři! Tučný sýr, zvěřinu, ptáky, jehňata, vše, co se líhne živé a vše, co se líhne z vejce. Dejte sem vše, co zraje jedlého, vše co je oploutveno a všechny druhy plžů, kteří se požívají ve vzdělaných zemích. Dejte to sem! Je večer, země se otočila a tu bývá obyčej jísti!"

V. Vančura, Rozmarné léto

Dlouhou dobu bývala večeře hlavním pokrmem dne, proto ten zájem o ni. A v mnoha zemích hlavním jídlem zůstává, buď že se lidé po práci již ne na poli, ale třeba ve městě, scházejí až večer, nebo že je v poledne na teplé jídlo příliš horko. Předkládám pár posbíraných děl, které se večeří inspirují na mnoho způsobů.

Literatura
Tyler, Anne: Večeře v restauraci Domov
Román současné americké autorky o neschopnosti lidí nalézt k sobě cestu. Vypráví o životě matky a jejích tří dětí, které po mužově odchodu s obtížemi vychovala a které chce i v jejich dospělosti kontrolovat. Snaha uspořádat skutečně rodinnou oslavu při nejrůznějších příležitostech končí vždy fiaskem a teprve po matčině smrti se uskuteční bez obvyklých rozbrojů.

Teirlinck, Herman: Autoportrét neboli Poslední večeře
Román je nejosobitějším dílem proslulého belgického autora, spoluzakladatele vlámské literatury. Předkládá pronikavý psychologický portrét vlámského bankéře nahlížený samotným subjektem i jeho nepřáteli. Jednotlivé pohledy jsou i kompozičně rozlišeny, avšak vytvářejí obraz člověka neobyčejně egoistického, bezcharakterního, se sklonem k sadistické krutosti, a přitom nesmírně pokryteckého.

Bělohradská, Hana: Poslední večeře
Napínavý psychologický román s kriminální zápletkou z prostředí jedné pražské kliniky.

Bidlo, Zdeněk: Poslední večeře Otýlie Vranské
Proslulý provorepublikový příběh prostitutky a jejího vraha.

Sierra, Javier: Tajemství Poslední večeře
Historický román odkazuje k Vincimu, tvůrci známé fresky viz Poslední večeře. Vypráví příběh římského inkvizitora, odhalujícího v Miláně roku 1497 skryté poselství obrazu geniálního renesančního malíře, sochaře a vynálezce. Dílo v sobě skrývá řadu tajemných náznaků a symbolů, souvisejících s učením pronásledovaných katarů.

Chaun, Igor: Večeře u mahárádži a jiné povídky
Devatenáct povídek s hororovou nebo tragikomickou pointou vypráví o lásce, naději a smrti. Hořce poetické texty jsou absurdní, provokují, vytvářejí napětí tam, kde bychom chtěli spíše nalézat úlevu.

A pár souvisejících názvů:

Knitl, Oldřich: Jsem historik umění a zvu vás na večeři
Lyttkensen, Alice: K večeři nepřijdu
Lathen, Emma: Kuře k večeři (detektivka)
Klevis, Vladimír: Zoufalství k večeři
Vavřín, Zbyněk: Mrňavá knížka aneb k večeři byl nosorožec


Film, divadlo či obojí
Úroda názvů večeři obsahujících!

Bondy, Egon: Pozvání na večeři
Eisman, Vražda před večeří
Kaufman, George Simon: Přišel na večeři
Kramer, Stanley: Hádej, kdo přijde na večeři
Topol, Jáchym: Slavík k večeři
Veber, Francis: Blbec k večeři
Vetemaa, Enn: Večeře pro pět

(Údaje k uvedeným výše dostupné na webu knihovny)

Žádné komentáře:

Okomentovat