pondělí 2. listopadu 2009

Bábovka pro masožravce

Tahle bábovka skutečně překvapila - zmizela tak rychle, že jsem si toho ani nestačila všimnout! A to jsme kolem ní chodili jen dva :) Opravdu mě potěšilo, že jsem se s ní tak trefila do chuti...připravila jsem ji k večeři, ujedli jsme necelou čtvrtku, a druhý den v poledne byl pod poklopem jeden kousek!
Však taky jsem si dala záležet, aby vypadala lákavě, i když jsou to vlastně jen brambory s mletým masem. Recept byl opět v říjnovém Albert magazínu, přidala jsem jen tu slaninku navrch. Nemusí být po celé ploše, stačí v proužcích, aby udělala lákavou dekoraci. Formu jsem předtím trochu vymastila sádlem.
Napřed jsem ale dala vařit 1 kg brambor, které bylo třeba oloupat a rozmělnit. K tomu se hodilo výborně trdlo (viz předchozí článek Dýňové inspirace), menší kousky brambor vůbec nevadily. Do nich jsem zamíchala pár lžic mouky a jedno vejce, osolila. Z těsta jsem vytvarovala v bábovce něco jako příkop:). Zapnula jsem troubu na 180-200 stupňů.
Půl kilogramu mletého masa jsem spojila s několika hrstmi strouhanky, polité mlékem (může být i namočená houska), velkou pokrájenou cibulí, stroužkem česneku, solí, pepřem, majoránkou a naplnila do formy. Navrch jsem si ještě nechala trochu brambor, ale je to zbytečné, maso se aspoň pěkně opeče. To trvá skoro hodinu.
S vyklopením bábovky problém nebyl, ale bude-li pečená málo, nebude držet tvar. Ta moje byla tak tak, mohla by být pečená i víc - zkusím příště povrch přikrýt alobalem nebo ji dát níž.Z druhého pokusu doplňuji obrázek:
Je dobrá vlažná se salátem, ale jak jsem byla svědkem, zachutná i studená. Je to jídlo kompletní, šikovné k různým svačinkám.
Taky by se mohlo maso ještě naplnit vařenými vejci nebo klobáskami, komu by to nebylo dost vyzdobené. I tak vypadá mnohem lákavěji, než brkaše se sekanou, co vy na to?

Žádné komentáře:

Okomentovat