pátek 6. listopadu 2009

Staré kuchařky online podruhé

Za temných dnů se dobře lenoší a čte - třeba i u poče. Trochu nostalgie k tomu neškodí, i když ty nejstarší texty se čtou o něco hůře.

Wyborná Pražská kuchařská kniha : pro panj, děwčata, a služebné djwky na městě y wenku, genž denně naskytagjcý se gjdla na dobrý, chutný, též lacyný způsob strogiti chtěgj /, 1805
Kuchařka je bez úvodu, začíná rovnou "všelikými" postními polévkami a jako první uvádí polévku pivní, se samou smetanou a žloutky.

Knjžka Kuchařská, aneb: zřetedlná ponavčenj, kterak se rozličné pokrmy gak masyté, tak postnj dobře priprawowati, neb strogiti magi; Václav Pacovský, 1811, Hory Kutné
Úvod je věnován Dcerkám českým a autor hned nabádá:
Nejen urostlost, úhlednost a spanilost Vaše se cizozemcům líbí. Ale i oupravnost vašich pokrmův jejich jazykům zcela obzvláštně lahodí. Vyznávajíc skoro všickni, že sobě nikde ještě tak, jako v Čechách, nepochutnali. A protož u nich česká kuchařka ve veliké vážnosti jest.

Kuchařka domácj i panská pro děwy wlastenské, zřízena dle oblíbeného způsobu M. D. Rettigovy v Čechách, 1848 v Jičíně
Z úvodu vyplývá, že kuchařka z MDR jen vychází, opírá se spíše o následující Bavorskou kuchařku, ale přidáno a upraveno je toho tolik, že jde téměř o knihu novou...Jak současné!

Neudecker, Marie Anna:
Baborská Kuchařka w Čechách, knjha kuchařská která gak pro panskau tak y domácy kuchyň zřjzená gest a w obogi obwzlásstnjm prospěchem vžiwaná byti může, 1810
v Pardubicích
Úvodní Připamatování začíná apelem na pořádek a čistotu v kuchyni, dobrý stav měděného a cínového nádobí, šetrnost. Ze všech uvedených byla tato nejméně čitelná, z poškozenější předlohy, tištěné švabachem a málo ostře.

Nová česká kuchařka, aneb, Navedení ku připravování všelikých pokrmů, hodících se pro skrovnou i skvostnější domácnost , Františky Hansgirgové Nová česká kuchařka, 1864 v Praze
Autorka se pokusila o sepsání návodní kuchařské knihy i pro méně zkušené hospodyně, všechno sama prozkoumala a seznala, že ledacos zjednodušiti lze...Upozorňuje na rejstřík a jeho uspořádání a hned také uvádí tiskové chyby. Tahle kniha už není tištěná švabachem, jsou v ní i kresby podle autorčina návodu zhotovené zručným kreslířem. Suroviny jsou však měřeny v lotech, kvintlících, librách a žejdlících.

Kniha pro hospodyně, 1872, zvl. poslední část Stroje pro domácnost
Autor lituje malého rozšíření strojů pro domácnost a podivuje se tomu, že nejsou využívány, když ušetří těžkou práci. Viní dílem neznalost, předsudky, dílem drahotu, a doporučuje: Naše domácnosť musí svléknouti starobylost svou a musí se obléci v šat nový takořka módní...A doporučuje třeba chránidlo na mléko: to je víko s okrajem, komínkem a klapkami, které se otevřou dolů, když na víko přeteče komínkem mléko. Vrátí se tedy zpět do hrnce - a nemůže tak nikdy překypěti...Ale jsou tu i obvyklejší přístroje, krouhadla, kávovary, lisy na ovoce, navíc doplněné pěknými vyobrazeními.

Kuchař, Jan:
Úprava hostiny
prostírání, okrašlování tabule, skládání ubrousků, krájení, pečení atd., Hynek, 1891
V úvodu 2. vydání se praví, že první vydání bylo brzy rozebráno, což svědčí o praktičnosti spisku...proto byla přidána kapitola o skládání ubrousků!
Je zde popsáno, jak připravovat občanské slavnosti i větší hostiny. Víte, že na kávovém dýchánku jednoduššího způsobu nesmí chybět na stole dvé flakonů, z nichž jeden naplněn arakem a druhý likérem vanilkovým? Kde jinde se dozvíme, jak prostřít buffet ku koncertu domácímu? Rozebírá se obsluha při jednotlivých denních jídlech, vybavení, pořad jídel či umění krájecí.


Kuchařstwij, o Rozličných krmijch, kterak se užitečnie s chutij strogiti magij, Jakožto Zwěřina, Ptácy, Ryby A giné mnohé krmě, wsselikému Kuchaři aneb Hospodáři, Knijžka tato potřebná y užitečná, 1891, Praha
Tuhle kuchařku nově vydal Čeněk Zíbrt věrně napodobuje staročeský tisk a úpravu knihy, vydané Janem Kantorem v polovině 16. století. Ta zase vycházela z nejstarší tištěné české kuchařské knihy od Severina Mladšího ze začátku 16. století, doplněná byla druhou nejstarší knihou od Pavla Severina z Kapí Hory z r. 1535.

Jak se tu praví: Není to žádné umění z dobrého dobré udělati...a může to platit i o tomto článku. Měla jsem dobrý zdroj, krom veřejně dostupné databáze Kramerius Národní knihovny vlastním i digibook se Staročeským uměním kuchařským od Č. Zíbrta. Více zde

Žádné komentáře:

Okomentovat