Dobrá příprava je základ, mám to tak naučené a vyzkoušené, že to funguje. Chtěla jsem synovi uspořádat narozeninou večeři a počítala jsem s mírně rozšířeným obsazením, tj. pro šest osob. Rozhodla jsem se udělat více menších chodů, aby bylo na výběr pro osoby s různými stravovacími zvyklostmi. To problém nebyl, beztak bych chystala hlavně něco se zeleninou.
Vybírala jsem z osvědčených jídel, vůbec není dobrý nápad vařit v situaci, kdy se chcete trochu předvést,
nějaký zbrusu nový recept!
Už mám vyzkoušeno, že několik druhů pečených a plněných zelenin se vejde na jeden plech, tak to nebude zas tak složitá realizace. Navrhla jsem více možností, jak mě napadly během týdne:
pečenou dýni, papriky plněné kuskusem nebo balkánským sýrem (bez klobásy). lilkové koláčky, plněné
žampiony, rajčata. Uvařenou kukuřici bych mohla dopéci na pánvi s kořením.
Špenátové šneky nebo radši celý závin? Nebo s jinou náplní?
K tomu jeden masový chod -
třeba kuřecí řízky s hořčicí? Kuře na víně? Medové kuře? Gulášek? Mám i uzený jazýček. Nebo nějakou směs s fazolemi a rajčaty?
Co přílohy - stačí ten kuskus v paprikách nebo ještě třeba trochu risotta? Zapéci nachos se sýrem? Nebo opečené toustíky? Ovšem, k nim trochu bylinkového másla.
A moučník, mohl by být ten překrásný cheesecake brownies podle Terezky, flammeri s krémem, smetanové želé s ovocem, třeba s jahodami, ale i zmrzlinový pohár. Koupím dobrou kávu, asi Ebel coffee nebo Mama coffee.
Na závěr trocha portského, mírně vychlazeného.
Po konzultaci vzniklo tohle menu:
Aperitiv - víno Lambrusco bílé
Špenátoví šneci
Papriky plněné kuskusem
Papriky plněné sýrem
Pečená dýně
Lilkové koláčky
Pečená rajčata nebo žampiony
Kořeněná kukuřice
Medové kuřecí řízečky
Opékané gril. klobásky
Zelený salát
Tousty, bagetky, bylinkové máslo
Jahodový dort se smetanovým želé
Bílé víno, voda, džus, káva
Portské
Teď tedy nakoupit vše potřebné a rozmyslet si plán, kdy a jak bude nejšikovnější jednotlivé pokrmy připravovat.
Hosté jsou pozváni na šestou na volný den.
Dopoledne bych mohla naložit kuřecí stehenní řízky do medové marinády, uvařit kukuřice v papiňáku, umíchat bylinkové máslo (pokud to všechno neudělám už večer), udělat želé na dort a upéci špenátové šneky.
Taky bych mohla hned předpéci papriky, když bude trouba horká. Očistím dýni, připravím náplň z balkánu a dresink.
Odpoledne nachystám ostatní zeleninu k pečení - udělám náplň s kuskusem, naplním oba druhy paprik, na plech přidám rajčata, v
dýni, lilky a žampiony, abych kol půl páté mohla začít péci.
Pak připravím stůl, nádobí, salát a sebe. Nápoje svěřím osobě blízké. A pak už jen kolem půl šesté upeču kuřecí kousky na velké pánvi a na druhé grilovací klobásky a špalky kukuřice.
Vše bude stát na teple. Dokončím salát.
Tousty začnu opékat až po přípitku a pak podle potřeby, více menších mis
budu doplňovat, aby vše zůstalo teplé. Dám na stůl většinu jídel najednou - není to bufet, když to není zvlášť, ale spíš taková inspirace středověkem. A hostitelce umožní se souvisleji věnovat hostům i zábavě.
Až se vším pomalu projíme a po slaných jídlech sklidíme ze
stolu a dopijeme víno, přijde na
řadu příprava kávy a moučník. To už můžu chystat zvolna a během hovoru.
Trocha portského na závěr bude důstojným zakončením láskyplně nachystané večeře pro moje nejbližší.
Tolik příprava - byla jsem s ní docela spokojená, však to trochu práce a přemýšlení dalo. A co skutečnost?
Ta s tím nakonec pořádně zamávala - oslava byla dvakrát odložena z vícera závažných důvodů, na některá z jídel došlo mezitím jednotlivě. Ale možná uděláme nové setkání ještě během podzimu, tak můžu už zase začít vymýšlet, co by se hodilo - a tohle letní menu si schovám na jindy :)
Žádné komentáře:
Okomentovat