středa 16. prosince 2009

Čočka zdravá a výživná

Normální oběd, čočka s kouskem uzeného a trochou zelného salátu - když jsem ho měla skoro hotový, uvědomila jsem si , že to taky je sprint!
Je však nutno předem namočit čočku do studené vody, třeba hned po snídani. Po návratu z pochůzek či vycházky je do čtvrt hodiny jídlo na stole! Jak?

Přicházím domů a hned dávám čočku vařit, měla by být zakrytá vodou, žádná sůl, jen zapnout. Než se převléknu, čočka vaří, výborně, stačí nechat ji na menším plameni. Dobré sterilované zelí "ihned ke konzumaci" (AL sáček Efko) dávám do misky a promíchávám jen s lžičkou oleje, aby tak "nevrzalo", to nemám ráda :)
Kousek uzeného krájím na plátky a dávám na pánvičku opéci, beru ještě cibuli, krájím na kroužky a přihazuji po chvíli k masu do vypečeného tuku. Čočka už bude měkká, vařila se tak deset minut. Solím, kyselím, majoránkuju, mohla bych ji nechat tak, ale můžu i trochou instantní jíšky lehce přihustit.
Oběd je hotov.
Čočka je docela úžasná, obsahuje spoustu prospěšných látek - lze se o tom dočíst leckde (skoro to samé), nebudu se opakovat. I na paměť je dobrá, jak nám kdysi vytrvale opakovali. Nemám ji ráda s česnekem a sádlovou jíškou, zbytečně převařenou a hutnou. Že se dá připravit v patnáctiminutovém limitu, jsem ani nepředpokládala!

Žádné komentáře:

Okomentovat