neděle 28. února 2010

Jablkový jemný závin od Kejřové

Chtěla jsem upéct nějaký koláč s jablky, ale ne kynuté těsto. Tak jsem listovala Kejřovou, až jsem nalistovala jemný závin (s. 484). On to ani není závin, ale spíš půlkoláč, protože se má udělat pouze pruh těsta, zvednout okraje a navrch položit na jablka mřížky. Tak to zkusím, mohlo by to vypadat hezky.
Co se do něj dává?
290 g mouky, 210 g másla, 200 g cukru,2 žloutky, 1 lžíce octa a 5 lžic kyselé smetany, 1/2 kg jablek, cukr, skořice, citrónová kůra
Těsto se mi zdálo dobré, varianta na křehké, dostatečně tučné. Troufla jsem si proto nahradit polovinu másla Herou, podobně jako u mince pie. Přidala jsem navíc i špetku soli.
Chce to zpracovat těsto rychle a zlehka, tuk mít změklý, ale ne rozteklý. Kejřová radí překládat a na několikrát rozválet, tak to právě nešlo - aspoň jsem ho dobře zpracovala a dala do ledničky.
Na náplň se má použít jablečná kaše, ale nic bližšího se o ní nepíše ani jinde v knize - předpokládala jsem sice, že jde o kaši z uvařených jablek, ale mám radši náplň z jablek syrových. Aspoň jsem je oloupala a dobře ochutila. A zapnula troubu, má být teplejší.
Těsto si mezitím odpočinulo, tak jsem provedla první pokus o vyválení. Lepilo se a trhalo až hrůza, hlavně díky té zakysané smetaně, myslím. A jak s ním na plech? Kdepak, to nepůjde, tak znova: shrnout z válu, seškrábnout z válečku a přidat trochu mouky, zpracovat do koule, ještě a ještě mouku...mohlo jí být tak do pěti deka, než šlo s těstem trošku manipulovat.

Na druhý pokus jsem vytvarovala rukama šišku a položila na pečící papír rovnou na plech, a pak ho rozválela do obdélníku malým válečkem na sílu dobré 3-4 mm. Asi čtvrtinku množství jsem si odložila stranou na ty mřížky. Na těsto jsem rozprostřela jablka.
Teď už zbývalo jen pomocí papíru zvednout okraje těsta, aby náplň nevytékala, a ozdobit mřížkami - pojala jsem je poněkud volněji, nedařily se moc pravidelné.
Spíš koláč než závin jsem pekla v troubě o něco teplejší než obvykle, asi 210 stupňů. Trochu se roztekl v krajích, ty se neudržely zvednuté.
Přece jen by bylo lepší péci ho v celé ploše - v pekáči či menším plechu nebo rovnou z dvojité dávky - chutnal totiž až překvapivě výborně, opravdu se jen rozplýval, křehký a křupavý, vonící máslem, se šťavnatou náplní.
Snědl se téměř v mžiku, vypečené okraje byly zvlášť žádané. Nikdo nedokázal zůstat u jednoho ani dvou kousků. Zachránila jsem jich pár z pokusných důvodů do druhého dne. To byl koláč proleželý a vláčný, také dobrý, ale tomu čerstvému se nevyrovnal.
Doporučila bych přidat cca 50 g mouky a použít na pečení spíš podélný pekáč či zvýšit množství surovin. Může se dát méně cukru, o 50 g jistě.
Recept najdete i na speciálním blogu - odkaz pod obrázkem vpravo.

Žádné komentáře:

Okomentovat