V nové rubrice receptů podle Zlaté úsporné kuchařky Anuše Kejřové bude více článků, které vznikají ve spolupráci s nakladatelstvím Motto a za jeho podpory.
Najdete je už brzy i na redakčním blogu, odkaz pod obrázkem vpravo.
Dnes bych mohla vybrat aspoň nějakou úspornou polévku, která nedá moc práce...tak třeba rajskou? Bývala moje oblíbená, ale nemám ji ráda s rýží. Že bych zkusila tuhle s noky?
Sáhla jsem na obvyklé místo pro rajčata v plechovce, kde teď v zimě vzít nějaká vyzrálá-ale ouha, nejsou tu už žádná! Ten červený obal jsou fazole, je tu jen passata - tak co, vezmu tu. Polévka z ní jistě uvařit půjde. Však Anuše taky pořád radí, jak si mají hospodyňky, zvláště ty zaměstnané, práci ušetřit. A to já jsem, ne? Trochu vylepším skóre domácím vývarem, mám ještě nějaký v mrazáku.
Další postup je jednoduchý - na máslo cibulku, protlaku 250g krabičku, koření trochu víc.
Teď přidat vývar a vařit. Vařím, dokud se všechen nerozpustí.
S jíškou si to taky zjednoduším, mám přece instatní, i to by se, myslím, Anuši líbilo! Ještě sůl a trochu cukru a nechám chvíli vařit, pak přidám vodu do půl hrnce.
Mezitím si chystám nočky - máslo s vejcem mi tedy moc dobře roztírat nejde, dala jsem ho radši do misky než na talíř - nakonec na něj vezmu ruční mixér a s ostatními surovinami umixuju to vláčné těstíčko snáze.
Udělala jsem ho z jednoho vejce, lžíce másla, 2 lžic mléka, 100 g mouky (polohrubé), soli a špetky květu. Po mých nedávných zkušenostech s chlupatými knedlíky se trošku obávám, zda se máslové noky v polévce nerozpustí - ale kdež, dobré je to, jen jsem mohla dělat menší kousky. Bylo by to šikovnější malou mokka lžičkou, tak centimetrové - dost se navařily!
Chuť polévky s vývarem byla moc dobrá i z protlaku, ale použít rajčata sekaná či loupaná by jistě na škodu nebylo. Čerstvá a zralá jsou k mání jen krátkou dobu, ale určitě se pokusím polévku z nich si zopakovat.
Dodatek bez fotodokumentace: vařila jsem ji znova na objednávku s malými pomocníky - ze sekaných rajčat je skvělá, menší nočky se povedly také - příliš malé zas chuťově nevyniknou. A ještě jsme zkusili zahustit několika rumovými perníčky, doporučuji!
Žádné komentáře:
Okomentovat