V nové rubrice receptů podle Zlaté úsporné kuchařky Anuše Kejřové bude více článků. A to je ta příjemná novinka, vzniknou ve spolupráci s nakladatelstvím Motto a za jeho podpory.
Najdete je už brzy i na redakčním blogu, odkaz pod obrázkem vpravo.
Někdo si možná nedávno všiml v komentářích nabídky Romany Přidalové. Moc mě to potěšilo, co si budeme povídat!
Vybírala jsem nejprve nějaké recepty, které by mohly zaujmout a byly i dnes v duchu úspornosti proveditelné. První volba padla na vepřové na pivě, které jsem ještě nikdy nevařila ani podle současných receptů. Slýchám na ně vždy jen chválu, tak jaké to bude od Kejřové? Je to vlastně téměř jídlo z jednoho hrnce, takové jednoduché a vydatné, na suroviny nenáročné. Maso patří k levnějším druhům, uplatní se i zbylý chléb. To se někdy hodí.
Vepřového plecka jsem měla 1 kilogram, jedno pivo, cibuli, 1 mrkev, půl celeru, 100 g chlebových kostiček, sůl, pepř, kmín, citrónová kůra, 60 g sádla, 1 kg brambor.
Recept jsem si prošla několikrát, protože jsem si potřebovala ujasnit, co a v jakém pořadí se dělá. Začala jsem tím, že jsem pokrájený chléb v misce zalila třetinou piva.
Pokračuje se s opékáním kostek masa, ale neměla jsem plecko s kůží, ani doporučované kolínko, bude to jemnější chuť. K trochu opečenému masu se přidají drobné kostičky zeleniny - aha, no tak to snad radši nastrouhám nahrubo. Pak po špetce koření a sůl, nu, to se mi zdálo moc málo, dala jsem více, a kůru z půlky citrónu. Když byla zelenina odušená, přidala jsem chlebové kostky a taky trochu vody, vzniklá hmota by se ráda připalovala.
Chléb šťávu dobře zahustí, ale musí se provářet delší dobu. Ostatně ani maso není hned, tak jsem vše nechala dusit a dala zatím vařit oškrábané brambory, pokrájené na menší kousky. Teprve po půlhodince jsem přilila na maso zbylé pivo. Chviličku to moc zajímavě pěnilo!
Chuť jsem ještě upravila solí a cukrem, ale jako nepivaři se mi zdála až moc hořká, jinak nepříliš výrazná.
Do omáčky jsem podle popisu nasypala uvařené brambory a nechala ještě dusit.
Vepřové na pivě se dobře hodí k ohřívání, i Kejřová doporučuje, že je lepší po odležení. Chtěla jsem ještě vyzkoušet dokončovací variantu se smetanou, kyselou okurkou a kapary, ale nebylo po návštěvě jistého aktuálně vyhládlého mladíka na čem zkoušet:)
Dala bych asi více kořenové zeleniny - jistě dvojnásobek, víc koření a méně toho chleba. Možná by brambory bylo možné dusit zároveň s masem, jak jsem viděla v jednom soudobém receptu.
Nebála bych se použít ani to maso s kůží, hodila by se k ostatním chutím.
Druhý den je skutečně vepřové na pivě lepší. Je to takový recept pro muže, někam na chalupu, vynikající by mohl být i v kotlíku na ohni!
Žádné komentáře:
Okomentovat