úterý 10. května 2011

Koláče pro lenochy

Pravda, takový koláč je téměř sprint - ale u skutečného sprintu jsem si dala jako rozhodující podmínku heslo: Za 15 minut jíme!
S dobou nutnou k zatuhnutí se to nestihne, příprava sama však více času nezabere.
Koláč s jogurtovým želé vypadá pracněji a složitěji, než jaký ve skutečnosti je. Lecjakými strávníky je oceňovaný jako vyšší kuchařské umění, přitom ho zvládne snad každý. Už jsem nějaké variace dělala, tady jsou další.
Může se použít i zakysaná smetana (2 kelímky), ale velmi dobrý je ze smetanového jogurtu - velký kelímek Max, nějaké ovoce (částečně i se šťávou), sáček želatiny do jogurtových dezertů a jeden piškotový korpus. Dala jsem kelímek borůvek jen mírně rozmražených a pár lžic cukru, můžete z mrazáku vydolovat i poslední zmrzlé rybízy nebo použít kompot.
Malý broskvový je osvědčený, využila jsem ho celý - broskve jsem pokladla na korpus kolem dokola, chtěla jsem, aby trochu vykukovaly - ale jak je vidět, nepodařilo se mi udržet tu správnou rovinu a část dílků se utopila :) Do želé jsem dala všechnu šťávu, což tedy bylo trochu moc - i po vychlazení šel krájet jen taktak, stačila by polovina. Na chuť ale bylo želé dobré.
Zkoušela jsem na něj i čokoládovou polevu, umně jsem ji nanesla na povrch, ale pak vypověděly baterky a foto není. Poleva byla naopak dosti tvrdá, leč estetický dojem slušný.
Chuť jogurtového smetanového želé má však takovou moc, že na tyto drobné zádrhele jeho konzumenti vůbec nepomyslí a chválí ještě s plnou pusou...rozhodující práci přitom udělala továrna a línější či zaneprázdněná kuchařka tak snadno nasbírá nějaké body:)

A protože nastává čas rebarborových koláčů, jak vidím i ve svých nejčtenějších článcích, koukněte na jeden skvělý koláč sem.

Žádné komentáře:

Okomentovat