úterý 2. října 2012

Vaření pro lenochy ještě jednou

Aktuální téma týdne mě vrátilo k dávno rozepsanému článku o jídlech pro lenochy, tedy jídlech s minimem ruční práce, která se tepelně upravují prakticky bez dohledu.
Ovšem hodně záleží na individuálních požadavcích a možnostech - jak má kdo zásobený mrazák, co pro něj je a není problém. Sama si totiž raději hledám pracnější recepty, na nichž si vaření můžu trochu užít.
I tak se dá najít pár jídel vyhovujících zadání. A nemusí to být jen stejky, topinky či míchaná vajíčka. Ani s polotovary moc nepočítám.


V líném vaření se skvěle uplatní trouba. V ní se dá péci na nepříliš vysokou teplotu zcela bez dozoru.
Cuketové lodičky plněné mletým masem jsou dost rychlé a málo pracné. Když koupíme např. mleté hovězí, stačí ho osolit a opepřit a rovnou naplnit do lehce vyříznutých půlek cuket, polít passatou, posypat rozsekanou dužinou, lehce poolejovat - upečou se samy bez dozoru, podávat je možno s pečivem. Stejně se dají upravit rajčata, papriky nebo žampiony, ale u těch je o trochu víc čištění.

Ani lilek - baklažán, upravený a la Jean nás příliš nevyčerpá. Do půlek lilku uděláme zářezy, posolíme, nastrkáme do nich tenké plátky česneku, dáme na plech a pokapané olivovým olejem dobře upečeme.


Těsto na dýňový chléb stačí jen zamíchat v míse (350 g polohrubé mouky, 2 lžíce polenty (krupice), 2 lžíce parmezánu, 2 lžíce sekaného rozmarýnu, 2 lžičky soli a 2 lžičky prášku do pečiva, 350 g pyré z dýně a 150-170 ml mléka) a dát do formy s pečícím papírem. To je vše, ještě se můžou navrch přidat dýňová semínka. Peče se dosti dlouho, jistě celou hodinu. Chlebík musí být dozlatova, mít pevnou kůrku a být uvnitř skoro suchý.
Dalším tématem pro lenochy jsou polévky - něco naházíte do hrnce, zpravidla se to nepřipálí a nevyvaří, když chvíli zapomenete. V závěru stačí dochutit.


Bok Momofuku či kuře na zelí jsou další jídla z trouby, která se téměř nemusejí hlídat a příliš práce s přípravou nedají. A přidat by se mohlo i několik dalších pokrmů, kdy se maso peče společně se zeleninou nebo přílohou - pracnost záleží zase na tom, jak moc se musí suroviny čistit a porcovat.


Ze sladkostí by lenochům mohla vyhovět Černá Venuše podle Madly nebo jogurtové želé s ovocem.


Když na makovník použijeme koupený mletý mák (vakuovaný-aby nebyl žluklý), těsto stačí zamíchat. Stejně tak různé muffiny.



Ani celé menu, sestavené z tohoto výběru receptů, by nebylo moc pracné.
Zdá se vám vaření ještě pořád moc namáhavé? Čemu dáváte přednost vy?

Aktuálně: hlas v soutěži o Blog roku můžete přidat zde (ankteta za článkem) až do 21. 10.

Žádné komentáře:

Okomentovat