I v zimě jíme ovoce rádi, ale musí si jeden najít takové, které bude mít trochu chuť. Ne každý plod, co vydrží transport, taky dozraje a rozvine se, však to známe. A někdy se neuleží za žádnou cenu, přejdou rovnou do stavu hniloby - jindy se spíš vysuší.
Zimní ovoce může proto najít lepší uplatnění v salátu, kde se dá dochutit a zkombinovat s nějakým kompotovaným nebo mraženým druhem. Taky se tak může lepší dražší kousek výhodně nastavit třeba jablky.
Klasický zimní ovocný salát děláme v naší rodině z pomerančů, jablek, grepu, banánů, ananasového kompotu, čerstvého oloupaného citrónu a několika lžic cukru a rumu. Může se do něj přidat i hruškový kompot, žlutý meloun nebo kiwi. Býval vždy na Vánoce, Silvestra, i zimní rodiné oslavy.
Jiný salát je z ovoce červeného: na něj se hodí mražené jahody či lesní směs, ale i od léta zamražený rybíz, ostružiny, třešně a višně, maliny. K nim přikrájím pár banánů, které srazí kyselost.
Grep, nejlépe růžový, stačí vyloupat a přidat k němu hrušky z kompotu nakrájené na kostičky. Spojím zakysanou smetanou nebo jogurtem a přisladím - salát je velmi osvěžující.
Méně dobré hrušky se dají povařit ve víně s kořením i teď v zimě. Hezké jsou v červeném, k obarvení se dá použít i čajová lázeň.
Taková obyčejná strouhaná mrkev se ohromně pozvedne přidáním jablka, grepu (opět vyloupaného - vyfiletovaného), pomeranče, ba i ananasu. Oblíbená je i s oříšky, rozinkami a kokosem.
A další klasika - pečená jablíčka nejsou náročná napřípravu, zato překvapí svou chutí. Využijí se tak s výhodou menší "padavky", tedy jablka nepříliš dobrá, spíš nakyslejší. Celá je naskládám do pekáčku či zapékací mísy, na každé přitisknu půl tenkého plátku másla a pocukruju asi lžící cukru na dvě jablka, podle kyselosti. Peču je na větší teplotu, případně ji ke konci zvýším. Jablíčka popraskají, šťáva se spojí s cukrem a máslem v manu nebeskou a slupka zkaramelizuje místy do tmava. Pojídáme chycením za stopku, ohryzek odložíme. I jako malé holky jsme takových pečených jablek dokázaly spořádat aspoň pět na posezení!
Tento základní a snadný postup bývá často zdokonalován a obměňován, až jeho kouzlo zcela vymizí...doporučuji vyzkoušet tuhle původní variantu, dokonce i bez skořice.
Zima se už přehoupla, tak je už čas začít používat i mražené a zavařené ovocné zásoby. Některé se hodí do salátů, jiné do koláčů, trhanců, lívanců, jogurtů či pudinků, jiné k masu a do omáček.
Žádné komentáře:
Okomentovat