Taky jste se někdy divili, proč v některých receptech se používá "prdopeč" a v jiných soda nebo jejich kombinace?
Trochu jsem zapátrala a našla vysvětlení. Dnešní kypřící prášky mají tzv. dvojí účinek, to znamená, že těsto nakypří bublinkami nejprve po smíchání s kyselou tekutinou a podruhé působením tepla při pečení. Tím je účinek pojištěn.
Soda reaguje v kyselém prostředí i zatepla. Používá se do těst, které již něco kyselého obsahují (jogurt, podmáslí, med, citrónová šťáva), nejlépe v kombinaci s práškem. Bývá to časté v amerických receptech na muffiny a podobná těsta. Když ji dáme do nekyselého těsta, třeba na perníky, bude naopak reagovat až v troubě.
Samotný prášek do pečiva v kyselých těstech se zcela nespotřebuje (kvůli obsahu kyselin nezreaguje všechen), a to zanechává nepříjemnou chemickou pachuť. Proto je kombinace prášku a sody výhodná.
Kypřidlo se vždy přidává až těsně před pečením, aby nezačalo reagovat moc rychle a vzduch neutekl. Když se tedy zamíchá napřed do mouky, rychlou reakci to zpomalí, protože jednotlivé složky se tak od sebe mechanicky oddělí.
Slyšeli jste již o prášku s vinným kamenem, který nahrazuje přidané kyseliny? Je to nyní spíše módní záležitost, protože bráno rozumně, je množství čehokoli v jednom kypřícím prášku ze zdravotního hlediska zanedbatelné. Kdo má obavu z hromadění fosforečnanů v těle, ať raději omezí tavené sýry, kolu či uzeniny, kde jich je mnohem více. Obecně fosforečnany mohou narušit vstřebávání vápníku, nejsou proto vhodné zejména pro děti. Záleží však na celkovém příjmu.
Prášku s vinným kamenem je objemově o trošku více, 15 g místo 12 g běžného prdopeče, je na stejné množství mouky. Četla jsem i kritické ohlasy, že těsto nenakypří, ale vyzkoušela jsem ho v několika druzích pečiva a v nakypření jsem žádný rozdíl nepozorovala. Chuť možná byla o fous lepší, ale jak psáno výše, záleží i na dalších faktorech. Tu práškovou jakoby štiplavost jsem v ní nenašla, ale mohlo to být i množstvím.
Ještě to budu pozorovat, prozatím můžu doporučit.
Víte, jak se ještě dá prášek do pečiva či soda v domácnosti využít? Můžete jimi bělit prádlo, odpuzovat mravence, neutralizovat účinky žihadel nebo zápach z rukou po zpracování ryb, pomůže i na zapáchající obuv. Sodou se odvařují připečené hrnce a používá se k čištění ledasčeho, i bělení zubů :).
Žádné komentáře:
Okomentovat